Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

FC Groningen heeft een begrotingstekort van 2 miljoen euro. Directeur Hans Nijland gaat proberen met de resultaten van de komende competitie de inkomsten weer in balans te krijgen met de uitgaven. Een bescheiden reserve van iets meer dan 4 miljoen vormt zijn bodem. Zijn stoere gevecht duurt al jaren. Het zal niet anders worden tenzij hij een suikeroom uit Qatar of China tegen het lijf loopt. Hoge speelposities moeten worden gekocht. Gado gado is Indisch eten, Ado Ado Chinees.

De Groningse club heeft door de jaren heen een begroting tussen 15 en 20 miljoen. Dat is bijvoorbeeld pakweg twee keer zoveel als Sparta Rotterdam en drie keer de portemonnee van Excelsior. PSV, Ajax en Feijenoord zitten elk rond de 70 miljoen. Deze grote verschillen hebben gevolgen voor het niveau van aan te trekken spelers en daarmee voor de krachtsverhoudingen in de competitie. We zien dit heel eenvoudig terug. De zo jaarlijks ongeveer bovenste vaste drie clubs in de Eredivisie hebben veruit de grootste budgets. De onderste drie degradatiekandidaten zitten op de laagste inkomenstrede. Er is dus sprake van een zeer ongelijke competitie. Alsof de ene formule-1 coureur rijdt in een Mercedes en de ander in een Fiat 50.

Internationaal is het helemaal een farce. De collectieve begroting van de 18 Nederlandse eredivisieclubs (450 miljoen tesamen) haalt nog bij lange na niet het jaarbudget van buitenlandse topclubs als FC Bayern München, Manchester United of FC Barcelona. Deze liggen pakweg 200 miljoen euro hoger. Ik begrijp nu waar die F voor staat. Het staat dus bj voorbaat al 18-1.

De weekinkomsten (per week hè) van spits Ibrahimovic bedroegen 220.000 pond. Die van zijn opvolger Pogba bij Manchester United belopen zelfs 290.000 pond. Spekkoper Neymar verdient bij PSG in Parijs zelfs over de 1 miljoen euro per week.

Vinden wij het gek, dat schlemielige allochtonen zonder uitzichten op zelfs maar een gewone baan radicaliseren. Dat fanatieke PVV- en Groen Links-aanhangers fulmineren tegen de (overigens relatief kleine) verschillen in inkomens van modalen met topbankiers en dat getrouwe AOW-ers klagen over hun teruglopende, deflaterende pensioenen. En dat de PvdA zijn klassieke achterban heeft zien wegsmelten.

Gooi ik alles op één hoop? Ja, want juist dan is het verschil tussen een Rolex en een aardappelschil goed te zien. Ik zie inderdaad een verband tussen die geslonken PvdA-aanhang en dit soort financiële onsportiviteit. Temeer daar die voetbalinkomsten ook door die laagbetaalde sloebers worden opgebracht. Is het niet door de wedstrijdkaartjes, dan is het wel door de reclame- en sponsorkosten die zij krijgen doorberekend in hun wekelijkse eetwaren of door hun belastingbijdragen aan de extra sportpolitie en andere gemeentelijke topsportkosten.

Vandaar die verademing bij het succes van de Oranje Leeuwinnen met hun spontane spelgedrag. Ik voorspel u, dat is tijdelijk. De eerste vrouwen zijn al weggekocht en er zingen al salarissen rond van 200.000 euro. Weliswaar voor een heel jaar, maar het ligt al boven de Balkende-norm. Ik begin dit begrip dom genoeg nu pas door te krijgen. In de voetbalwereld lezen ze dit als Balkenende-ondernorm. Wees wel, zelfs Daley Blind ontvangt al 75.000 pond per week bij Manchester United.

Interessante artikelen

Aan het gesprek van de Griekse premier met de Russische president zitten verschillende aspecten. Griekenland heeft op zeer korte termijn enige miljarden nodig. Zonder dit zoveelste geldinfuus gaat dez


Nog niet hebben overheid, KNVB en clubs afgesproken een respectactie te beginnen om het geweld op voetbalvelden terug te dringen of het aantal knokpartijen, kopschoppen en molestaties neemt schrikbare